UDMR a inaugurat, la Cluj, o expoziție participativă despre istoria culturii maghiare din ultimii 100 de ani

aug.-20

Articole

Cei o sută de ani de istorie culturală maghiară clujeană sunt prezentați publicului în expoziția participativă inaugurată, luni, de UDMR, în fața clădirii Teatrului Maghiar de Stat, în spiritul dialogului româno-maghiar. Expoziția face parte din seria de evenimente organizate în cadrul programului “1000 de ani în Transilvania, 100 de ani în România”, inițiat de UDMR cu ocazia Centenarului.

„Suntem o comunitate a României generatoare de valori” – este deviza expoziției prezentată în trei limbi – română, engleză și maghiară – care are rolul de a reliefa realizările comunității maghiare din ultimii o sută de ani, în special contribuția  maghiarilor la trecutul și prezentul orașului.

Foto: Gönczy Tamás

La fel de important este și dialogul, expunerea în fața comunității majoritare a tuturor realizărilor cu care ne mândrim, să prezentăm acei maghiari și instituțiile  noastre care au făcut din Cluj-Napoca un oraș mai viabil și mai plăcut. Aceste personalități și instituții, credem noi, au influențat și viața comunității românești. De la Kányádi Sándor până la Kós Károly, de la revista Korunk  și până la Teatrul Maghiar de Stat – sunt prezentate istorii pentru ca generațiile care vor urma să le transmită mai departe, dar și celor care nu au avut până acum ocazia să le cunoască.

Galeria, prezentată  în 3 limbi,  poate fi extinsă. Invităm clujenii  să viziteze expoziția, să participe la această incursiune, să împărtășească cu noi acest eveniment, dacă dețin fotografii cu creațiile care fac parte din istoria artei Clujene (cărți,picturi,desene,sculpturi). Aceste  materiale sunt așteptate la adresa de mail: programiroda@rmdsz.ro . Împreună dăm viață culturii clujene!

Expoziția a fost deschisă de președintele UDMR, Kelemen Hunor, de organizatorul principal al Zilelor Maghiare Clujene, Gergely Balázs,  de directorul Operei Maghiare din Cluj Napoca, Szép Gyula și de directorul Teatrului Maghiar de Stat din Cluj, Tompa Gábor.

Foto: Gönczy Tamás

2 minute