Despre noi

1000 de ani în Transilvania, 100 de ani în România

 

În 2018 România aniversează 100 de ani de la formarea statului modern. Pentru noi, maghiarii din Transilvania, sunt 100 de ani de existență minoritară.

Istoria nu poate fi schimbată, dar povestea noastră continuă.

Centenarul este anul oportunității pentru noi.

Avem ocazia să prezentăm contribuția noastră la îmbogățirea României în ultimii o sută de ani.

Avem ocazia să transmitem comunității românești că fără noi această țară ar fi mai mică / săracă. Că suntem aici, nu ne propunem să plecăm de aici, ne planificăm un viitor pe aceste meleaguri. Vrem să îmbunătățim această țară, împreună.

Nu vrem să luăm nimănui nimic, dar vrem să adăugăm valoare României, așa cum am făcut și în ultimii o sută de ani. Nu vrem să vorbim despre nemulțumiri, ci despre planificarea viitorului. În acest spirit vrem să vorbim despre trecut, evocând amintirea acelor maghiari din Transilvania care au contribuit la dezvoltarea comunității noastre și a țării în ultimii o sută de ani.

 

Trebuie să ne spunem istoria celor care vor continua să o scrie și, nu în ultimul rând, celor care nu o cunosc. 100 de ani de existență minoritară au reprezentat un secol de creație a valorii, nu doar o luptă.

Suntem o comunitate generatoare de valori pentru România. Vrem ca noi, maghiarii, să fim considerați parteneri în dezvoltarea acestei țări, nu un pericol.

Acesta este motivul pentru care am inițiat proiectul „1000 de ani în Transilvania, 100 de ani în România”. Dorim să arătăm tuturor adevărul, să arătăm cine suntem noi, maghiarii din Transilvania, în secolul 21.

Pe această pagină găsiți informații despre evenimentele noastre culturale și comunitare, cele mai noi inițiative ale comunității, îi puteți cunoaște mai bine pe maghiarii din Transilvania cu care ne mândrim.