Csipler Sándor

Portret 1909, Satu Mare – 31. decembrie 1999, Satu Mare
scrimer, întemeietorul școlii de scrimă de la Satu Mare

Câștigă primul titlu de campion național la vârsta de aproape 18 ani, și deși va repeta performanța de mai multe ori, devine un specialist recunoscut și pe plan internațional ca antrenor: în 1939 absolvă academia de scrimă de la Paris, revine în orașul natal și urmează seria de succese repurtate de sportivii sătmăreni pe plan intern și la competițiile internaționale.

E surprins de vâltoarea celui de al doilea război mondial, deportat în Uniunea Sovietică, de unde revine și va pune bazele școlii de scrimă de la fabrica Unio.

Antrenamentele se desfășurau într-o sală necorespunzătoare, lipsită de aerisire până cînd, împreună cu colegul său de antrenor Wielland Ferenc reușesc să obțină acordul pentru construirea unei săli moderne de scrimă, sală inaugurată în 1976 și care îi portă astăzi numele.

A girat succesele sătmărene, și implicit naționale de scrimă în perioada 1950–1970. E numit antrenor al echipei naționale de către federația de resort și va pregăti selecționata pentru olimpiada de la Melbourne din 1956 (unde Szabó Olga obține medalia de argint la floretă feminin, concursul individual), la jocurile olimpice de la Roma din 1960 (unde Maria Vicol va fi medaliată cu bronz la concursul individual de floretă) și la olimpiada de la Tokio din 1964, concomitent fiind antrenor și la echipa de club din Satu Mare.

În 1955 va fi distins cu titlul de Maestru Emerit al Sportului, în 1994 primește titlul de cetățean de onoare al municipiului Satu Mare. La inițiativa foștilor discipoli reveniți din străinătate va fi dezvelit în 1999 bustul de bronz al reputatului specialist în fața sălii de scrimă din Satu Mare.

Sub îndrumarea sa au pornit spre succes o serie de campioni naționali, europeni și mondiali, respectiv sportivi medaliați la olimpiade, cum ar fi: Ardeleanu-Weiszböck István, Ardeleanu-Tasi Zsuzsanna, Bodóczi Miklós, Fekete Attila, Funkenhauser Zita, Gombos-Orosz Rozália, Haukler István, Jeneiné Gyulai Ilona, König Rita, Kuki Péter, Moldován-Zsák Marcella, Şamşudean-Ferenczi Elena, Stahl-Jencsik Katalin, Szepessy József și Wéber Mónika. Ca reprezentant al celei mai tinere generații, printre discipoli se numără și Simona Pop (Deac), componenta echipei de spadă feminin, devenită campioană olimpică la Rio de Janeiro (2016). Ea este originară din Satu Mare, și a fost pregătită tot în școala Csipler, sub „bagheta” antrenorului Csiszár Ferenc.

2minut