Provine dintr-o familie de aristocrați, după studii medii absolvite la Cluj va obține diploma de biolog în 1950 la universitatea Bolyai. Datorită originii sale nu i s-a permis înscrierea la doctorat și nu a putut preda decât în școli din provincie. Își începe cariera pedagogică la Ghiorac-Bihor, apoi, la mijlocul anilor ’50 va fi repartizat la Suceag, în județul Cluj. Va profesa în acest sat până la pensionare, cu excepția câtorva ani, când a fost nevoit să lucreze ca muncitor în fabrică.
A acordat o importanță deosebită popularizării cunoștințelor științifice, a publicat articole în reviste și ziare, scrierile sale de ornitologie au apărut și în almanahurile Aquila editate de Institutul Ornitologic de la Budapesta. A reușit să-și atragă elevii în activitățile de ocrotire a naturii, împreună cu ei a intreprins experimente și observații, printre altele prin cultivarea zarzavaturilor. A îndrumat și coordonat în jur de 270 de acțiuni de protecție ornitologică, amplasarea unor platforme de cuibărire, cuiburi artificiale și hrănitoare, respectiv inelare. Rezultatele acestei activități susținute au fost însumate în lucrarea pentru obținerea gradului I. de profesor de specialitate.
Béldi a organizat deasemenea și excursii, drumeții cu membri Cercului de Prieteni ai Naturii Aquila, înființat de el la Suceag. Cercul a efectuat expediții de observare ornitologică în Transilvania și Partium, dar și pe malul Mării Negre.
Prima sa carte – Ismerjük meg a madarakat [Să cunoaștem păsările] – a apărut în anul 1959 la Editura Tineretului. Până în 1990 a mai publicat trei lucrări științifice: Madarász szemmel a Kárpátokban [Cu ochi de ornitolog în Carpați] – 1970, Madárhatározó [Îndreptar ornitologic] – 1980, Élet az erdőben [Viață în pădure] – 1989, iar după 1990 i-au apărut încă trei cărți: Egy esztendő a madarak világában [Un an în lumea păsărilor] – 1995, Európa vízimadarai – az európai tengerek, tengerpartok és belső vizek madarai [Păsările de apă din Europa – păsările din mările, și apele continentale ale Europei] – 1999, Az erdélyi havasok ösvényein [Pe poteci alpine din Transilvania] – 2005, accentuând importanța naturii și cea a universului păsărilor.
RoMIL
Foto: http://rmpsz.ro/uploaded/tiny/files/dijak/ezustgyopar/2000/beldi_miklos.pdf
2minut