În Anul Centenarului prezentăm valorile comunității maghiare

mart.-8

Articole

Departamentul de Relații Interetnice lansează o campanie amplă, de promovare a diversității culturale. Obiectivul campaniei este ca cele douăzeci de minorități naționale, care conviețuiesc în această țară, să prezinte majorității valorile cu care au contribuit la bogăția multiculturală a României, în ultimii o sută de ani. În Anul Centenar UDMR a programat, de asemenea, o serie de manifestări prin care își propune să se adreseze nu doar comunității maghiare, dar și românilor și factorilor de decizie internaționali.

Care este contribuția minorităților naționale la progresul României din ultimii 100 de ani? La această întrebare răspund organizațiile minoritare implicate în proiectul Departamentului de Relații Interetnice, M2018: Centenarul în spiritul diversității minorităților naționale și al dialogului intercultural.

Rolul minorităților etnice în România în cei 100 de ani va fi prezentat, într-o primă etapă, printr-o campanie pe platformele  online ale DRI,  urmând ca acesta să fie extinsă și prin desfășurarea mai multor evenimente. Cele 20 de minorități care participă la campanie vor avea ocazia să prezinte câte 5 personalități a căror activitate a adus o contribuție deosebită la dezvoltarea României.

LACZIKÓ ENIKŐ

Secretar de stat, Departamentul pentru Relații Interetnice

Evident că fiecare minoritate națională ar fi în măsură să prezinte mai mult de cinci personalități, indiferent dacă sunt oameni de știință, atleți, medici, oricine a contribuit nu numai la dezvoltarea României la un anumit nivel, dar și la imaginea pozitivă a țării.  În această primă etapă scopul este de a prezenta câte cinci personalități din partea fiecărei minorități, astfel încât societatea majoritară să le poată cunoaște „.

UDMR a elaborat și o serie de programe dedicate Anului Centenar. Potrivit președintelui executiv al Uniunii, comunitatea maghiară trebuie să își prezinte valorile.

PORCSALMI BÁLINT

Președinte executiv, UDMR

„Prin intermediul Fundației Communitas am lansat un program de finanțare a proiectelor dedicate Anului Centenar, dialogului și parteneriatului dintre români și maghiari. În același timp, lucrăm la elaborarea unei campanii în limba română. Nu vreau să dau detalii deocamdată dar, în curând, vom fi gata și cu acest proiect. Eu consider că avem un program amplu și solid pentru acest an, poate chiar mai cuprinzăto decât proiectele românilor”

2 minute