Am lansat pagina omie100.ro

iul.-14

Articole

Pe pagina www.omie100.ro puteți vedea, în acest moment, prima și a doua parte a seriei documentare Maghiari în România – 100 de ani de istorie”. Site-ul prezintă proiectele noastre menite să demonstreze faptul că Centenarul reprezintă pentru maghiarii din Transilvania un an al oportunităților în care putem arăta contribuția noastră la îmbogățirea României, în ultimul secol.

În 2018 se aniversează 100 de ani de la formarea României moderne – pentru maghiarii din România această aniversare marchează 100 de ani de existență ca minoritate. Istoria nu poate fi schimbată, dar povestea noastră însă continuă – arată textul introductiv al paginii web omie100.ro.

Am lansat acest site cu scopul de a promova toate programele și evenimentele pe care le organizăm cu ocazia Centenarului, pe care le considerăm o oportunitate pentru a comunica majorității românești faptul că, astăzi, România ar valora mai puțin fără maghiarii din Transilvania.

„Obiectivul nostru în Anul Centenar este ca maghiarii din Transilvania să își cunoască mai bine trecutul,  să evidențiem valorile noastre care au contribuit la îmbogățirea României în ultimii o sută de ani și care demonstrează faptul că suntem o comunitate generatoare de valori și nicidecum nu reprezentăm o amenințare la adresa României. Vrem ca noua generație să fie conștientă de contribuția maghiarilor la valoarea acestei țari în ultimii o sută de ani, astfel încât noile generații ale majorității și ale minorității să nu fie dezbinate de abordările diferite ale istoriilor noastre, ci să fie uniți de ideea construirii unui viitor comun” a declarat președintele executiv al UDMR, Porcsalmi Bálint.

1 minut