Conexiuni culturale româno-maghiare – Cluj-Napoca 100

iun.-15

Articole

Aproape o sută de studenți au participat joi, 14 iunie, la concursul bilingv de istorie culturală de la Cluj-Napoca 100, unde au prezentat marile personalități ale orașului. Evenimentul a avut loc în sala de festivități a Universității Sapientia, din Cluj-Napoca. Concursul interactiv face parte din seria de programe desfășurate sub egida proiectului- ”O mie de ani în Transilvania, o sută de ani în România”- dedicat Anului Centenar și a fost organizat de Asociația Robert Schumann, în colaborare cu Universitatea Sapientia, Facultatea din Cluj și Inspectoratul Școlar Județean Cluj.

14 echipe de liceeni au participat la competiția care a avut ca temă evocarea ultimilor o sută de ani ai orașului Cluj-Napoca. Elevii maghiari și români au prezentat personalitățile orașului în cadrul unor dezbateri interactive. Reprezentanții școlilor cu predare în limba maghiară au avut rolul de a prezenta o personalitate locală de naționalitate română, iar elevii români au avut sarcina de a prezenta activitatea unei personalități de naționalitate maghiară. Prelegerile au fost evaluate de un juriu alcătuit din cinci membri: Hegedüs Csilla,  vicepreședinte executiv UDMR pentru Cultură, dr. Ionuț Costea, profesor doctor docent, director adjunct al Bibliotecii Centrale Universitare, dr. Lupescu Radu- profesor doctor docent, șef al Facultății de Relații Internaționale și Studii Europene din cadrul Universității Sapientia EMTE, Sabin Sărmaș, consilier municipal și Ibolya Varga, regizor.

Hegedüs Csilla, vicepreședinte executiv UDMR pentru Cultură a declarat că acest program oferă cadrul adecvat, necesar dialogului intercultural. „A fost minunat să constatăm că personalități care au definit identitatea maghiarilor din Cluj-Napoca au suscitat interesul tinerilor români. Dorim să fim capabili să putem gândi împreună cum vor fi următorii o sută de ani. Ne dorim ca la întrebările adresate de tineri în spiritul cunoașterii reciproce, ei să își poată găsi propriile răspunsuri. Obiectivul nostru este de a organiza această competiție în cât mai multe orașe din Transilvania „, a subliniat Hegedus.

Horváth Anna, vicepreședinte executiv UDMR a declarat că o condiție esențială pentru respectul reciproc și construirea viitorului comun este să ne cunoaștem reciproc, iar astfel de evenimente oferă oportunități în acest sens. ”Trebuie să stabilim conexiuni și, din fericire, la generația tânără deschiderea, empatia este mult mai prezentă  decât la adulții de astăzi”, a subliniat Horvath Anna.

Organizatorii au acordat patru premii I: echipele câștigătoare pot participa la o excursie de studiu de cinci zile. Premiul I a fost acordat echipelor: Coșbucx100  de la Colegiul Național George Coșbuc, echipei Avram Iancu a Liceului Teoretic Avram Iancu, echipei Országépítők  de la Liceul Teoretic Báthory István și echipei de la Colegiul Reformat din Cluj Napoca. Sponsorul principal al evenimentului a fost Fundația Communitas, cu contribuția Consiliului Local al municipiului Cluj Napoca.

Participanți la concurs au fost: Liceul Teoretic Apáczai Csere János, Liceul de Telecomunicații Augustin Maior,  Liceul Teoretic Avram Iancu,  Liceul Teoretic  Báthory István (cu două echipe: Országépítők, Ziphius Cavirostris), Liceul cu profil Energetic, Liceul Teoretic Eugen Pora, Colegiul Național George Barițiu, Colegiul Național George Coșbuc, Colegiul Economic Iulian Pop, Colegiul Unitarian János Zsigmond, Colegiul Reformat din Cluj Napoca, Liceul Teoretic Onisifor Ghibu, Liceul de Artă Romulus Ladea.

3 minute