În presa bucureșteană apare cu numele de Ladislau Simon.
După terminarea studiilor elementare va continua la școala profesională, urmând să obțină diploma de bacalaureat la Liceul Bolyai Farkas din Târgu Mureș. Va absolvi Institutul de Educație Fizică și Sport de la București în 1981, obținând diploma de profesor de sport și educație fizică.
Cariera sportivă demarează în 1966 la Mureşul Sport Club; la doar 22 de ani va cuceri prima medalie la seniori: bronzul la campionatele mondiale din 1973, iar peste un an devine campion mondial. A fost campion național de șapte ori la categoria „+100 de kilograme”. În arena internațională a cucerit titlul de campion european la Leningrad (1976), medalia de argint la Madrid (1974), iar la Ludwigshafen (1975) a obținut bronzul. La campionatele continentale din 1977 de la Bursa, Turcia va ocupa locul 5., la cele din 1978 de la Sofia încheie concursul pe locul 6. A urcat pe podium de peste cincizeci de ori la diferitele concursuri și competiții internaționale.
La campionatele mondiale din 1973 organizate la Teheran va cuceri medalia de bronz, la cele din 1974 de la Istambul devine campionul lumii. Această performanță este unică până în prezent în istoria luptelor libere din România. La Universiada de la Moscova din 1973 obține medalia de argint, la cea din 1977 de la Sofia cucerește bronzul. Tot cu medalie de bronz va reveni și de la olimpiada din 1976 de la Montreal, ceea ce a însemnat totodată prima medalie olimpică a mișcării sportive târgu-mureșene.
Ca recunoaștere a rezultatelor obținute, Simon devine Maestru al Sportului, Maestru Emerit al Sportului, respectiv primește Ordinul Meritul Sportiv clasa III., II., I. În anul 2000 este ales, alături de Bölöni László, sportivul secolului în județul Mureș.
S-a căsătorit în 1977, soția sa fiind Letiţia, cu care vor avea un băiat: Simon László jr.
Din 1979 se retrage din competiții, și devine antrenor la Mureşul Sport Club. Între 1982 și 1985 a fost antrenor secund, apoi antrenor principal la selecționata de tineret a României. În perioada 1994–2000 a activat ca antrenor secund, respectiv antrenor principal al lotului olimpic de seniori.
Elevii săi au obținut în total mai mult de 100 de clasări pe podium la competiții internaționale, dintre care 11 medalii la campionatele europene de seniori și tineret, totodată șase sportivi antrenați de Simon au obținut cota de calificare la olimpiadele de la Atlanta, respectiv Sydney.
Pentru performanțele sale de specialist i s-a decernat titlul de Antrenor Emerit, a fost membru al Comitetului Permanent din cadrul Federației Române de Lupte.
A decedat în urma unui atac cerebral la Târgu Mureș. Drept recunoaștere a carierei sale excepționale FRL oferă anual titlul Simon László campionului național la categoria grea.
www.sports-reference.com/olympics/athletes
www.frl.ro/simon-ladislau-viata-unui-campion-mondial
www.cosr.ro/sportiv/ladislau-simon
www.iat.uni-leipzig.de/datenbanken/dbfoeldeak/
2minut