Nu te supăra, frate! 5 poante cu români și maghiari

ian.-11

Articole

Pentru că umorul e una dintre cele mai sănătoase forme de conviețuire, iată câteva glume istorice cu români și maghiari.

1. Negocieri în timpul tratatului de la Trianon: Brusc, delegatul maghiar întrerupe întâlnirea cu următoarea remarcă: „Aș vrea să știți că în noaptea în care am sosit în bazinul Carpaților, românii ne-au furat caii”. Derutat, principalul negociator întreabă: „Ați dori ca această observație să fie consemnată?”. „Nu, mulțumesc, nu e necesar”. Câteva minute mai târziu, maghiarul revine: „Totuși, nu uitați că în ziua în care am sosit în bazinul Carpaților, românii ne-au furat caii”. Principalul negociator întreabă din nou: „Doriți să se consemneze?”. „A, nu, nu e important”. Ceva mai târziu, delegatul maghiar intervine din nou. Nervos, delegatul român exclamă: „Aiurea, nici măcar nu eram acolo!”. Delegatul maghiar: „Asta vă rog să se consemneze!”.

2. Ungaria și România sunt în război. Ungurii au invadat nord-vestul României. Luptele sunt eroice, dar nicio parte nu câștigă teren. Apoi, un general român vine cu un plan: de fiecare dată când ajung în tranșeele inamice, românii să strige: „Hei, Janos!”. Orice maghiar se va ridica mândru în picioare și va putea fi eliminat. Strategia merge trei zile, după care un general maghiar încearcă să aplice același plan în tranșeele române și strigă: „Hei, Ioane!”. I se răspunde: „Ion nu e aici. Dar cine întreabă, tu ești, Janos?”. Generalul maghiar se ridică mândru și spune: „Da!”.

3. Un maghiar din Transilvania e pe moarte, iar ultima sa dorință e să învețe aramaica. „De ce vrei asta?”, îl întreabă preotul. „Ca să pot vorbi cu Iisus când ajung în Rai”. „Cum de ești așa sigur că vei merge în Rai? Dacă ajungi în iad?”. „Nicio problemă, românește știu”.

4. Conform unui document apocrif, președintele american Franklin D. Roosevelt a întrebat un consilier, în ziua din 1941 când Ungaria și România au declarat război Statelor Unite, dacă Ungaria e regat sau republică. „E regat, domnule președinte”, i s-a răspuns, după care a urmat acest dialog:

FDR: cum îl cheamă pe rege?

C: Ungaria nu are rege.

FDR: Atunci, cine conduce regatul?

C: Un regent, amiralul Miklós Horthy.

FDR: Amiral? Înseamnă că au o flotă puternică.

C: Ungaria nu are flotă. Nu are nici măcar acces la mare.

FRD: Războaiele izbucnesc din motive religioase. Care e principala religie acolo?Catolicismul. Dar amiralul Horthy e protestant.

FDR: Acest amiral ne-a declarat război pentru că are revendicări teritoriale?

C: Ungaria are revendicări teritoriale față de România.

FDR: În acest caz, Ungaria a declarat război României?

C: Nu, Ungaria și România sunt aliate.

FDR: Stai să văd dacă am înțeles: Ungaria e un regat condus de un amiral fără flotă, aliat cu România, față de care are revendicări teritoriale și a declarat război Statelor Unite, față de care n-are nicio revendicare?

C: e corect, domnule președinte.

5. Se întâlnesc Ion și Jancsi. Jancsi zice: „Mă Ioane, eu vorbesc românește, dar tot nu înțeleg diferența dintre bai și catastrofă”. „Apăi, mă Jancsi, să zicem că vine acum o furtună mare, tună ‘Mniezo și-ți mor toate oile. Îi bai, da’ nu-i catastrofă. Dar dacă vine o furtună și mai mare, tună ‘Mniezo și mor ungurii din Cluj, aia-i catastrofă, da’ nu-i bai! ”.

 

Sursa: www.oszuta.ro

3 minute