Anul Centenar în Târgu Mureș

mart.-22

Articole

Cum a devenit oraș Târgu Mureșul, care au fost obiceiurile vremii  în urmă cu o sută de ani – este tema expoziției prezentate de Primăria Târgu Mureș, eveniment aflat pe agenda Muzeului Județean al orașului, în Anul Centenar.

Consiliul Județean Mureș a început încă din 2016 să planifice evenimentele dedicate Centenarului, care vor avea loc în lunile noiembrie-decembrie 2018. Finanțarea acestora va fi făcută dintr-un buget propriu, stabilit pentru acest program.  Organizațiile nonguvernamentale și instituțiile au avut posibilitatea de a  solicita parteneriatul administrației județene – a fost anunțat în comunicatul de presă remis de Consiliul Județean, care mai precizează că din bugetul pe anul 2017 a fost alocată suma de 158 975 de lei, în acest scop.

În ședința CJ din februarie 2018 au fost repartizate finanțări în valoare de 585 de mii lei instituțiilor culturale aflate în subordinea administrației județene, în vederea organizării de manifestări dedicate Centenarului.  Au fost finanțate cu 437 mii lei ONG-uri – Universitatea Petru Maior, Poliția Locală, Inspectoratul Școlar Județean  – unde este implicat și CJ. În total, până la 20 martie, Consiliul Județean Mureș a alocat 1 022 400 de lei din bugetul propriu pentru evenimentele dedicate  Ccentenarului.

Soós Zoltán, directorul Muzeului Județean Mureș, a declarat pentru un ziar local că, printre evenimentele planificate, sunt și unele adresate și comunității maghiare mureșene. Expoziția deschisă în luna august, cu titlul „Primăria Târgu Mureș” prezintă progresul și primirea statutului de oraș a Târgu Mureșului, dar și modul în care a funcționat orașul protestant, cu sute de ani în urmă, cum a depășit dificultățile, obstacolele și consecințele războiului mondial și pe cele din perioada imediat următoare. Este vorba despre alfabetizare, cultură scrisă, rețea școlară – organizatorii expoziției subliniază și aceste aspecte.

Un alt mare proiect al Muzeului este expoziția intitulată „Marele Război”, unde se conturează iluzia a „ceea ce s-ar fi putut întâmpla dacă lucrurile ar fi avut o evoluție diferită și dacă marile puteri ar fi decis altfel soarta Transilvaniei.

„Va fi prezentată și Rezoluția de la Alba Iulia, document care, de asemenea, a luat naștere acum 100 de ani”,  a spus Soós Zoltán, adăugând că expoziția, care va prezenta și consecințele războiului, va fi instructivă pentru ambele comunități, atât pentru români cât și pentru maghiari, deoarece au existat numeroase sacrificii din partea ambelor națiuni. Este puțin cunoscut opiniei publice faptul că, pe lângă Marea Adunare din 1 decembrie 1918, la 22 decembrie, la Cluj-Napoca, comunitatea maghiară cerea ca Transilvania să rămână parte a Ungariei.

Pentru Evenimentele organizate de Muzeul Județean Mureș bugetul cadru este de 200 de mii lei, bani proveniți, în cea mai mare parte, de la Consiliul Județean , iar restul de la Ministerul Culturii – a informat directorul instituției.

 

Sursa: Vásárhelyi Hírlap

2 minute